pocetna_stranica

Ian Jones

pijanista, Velika Britanija

ian_jones

Ian Jones (Ian Džons) studirao je klavir na Royal College of Music u Londonu i već tokom studija osvojio brojne nagrade, uključujući prestižnu Zlatnu medalju Chappell, koja je otvorila vrata za njegov londonski debi, propraćen laskavim kritikama. Džonsovo izvođenje trećeg klavirskog koncerta Rahmanjinova u londonskom Royal Festival Hall-u doživelo je veliki uspeh, pa je usledio niz koncerata u Barbican Hall-u sa Državnim simfonijskom orkestrom. Tokom ovog serijala, pijanista je izveo drugi klavirski koncert Rahmanjinova i Rapsodiju na temu Paganinija, Betovenov peti koncert, prvi koncert Čajkovskog, kao i koncerte Griga i Šumana.

Ian Džons je dobitnik stipendije Vlado Perlemuter i Srebrne medalje koju dodeljuje Worshipful Company of Musicians, kao i specijalne nagrade grofice od Minstera i Muzičke zadužbine Ian Fleming. Njegove kasnije specijalističke studije klavira u Londonu, Parizu, Kaliforniji i Kanadi izložile su ga uticajima nekih od najznamenitijih pedagoga današnjice, kao što su Phyllis Sellick (Royal College of Music), Jerome Lowenthal (Music Academy of the West, Kalifornija, SAD), Maria Curcio (London), György Sebök (Banff Centre, Kanada), Alain Planès (Pariz) i Bernard Ringeissen (Académie Maurice Ravel). 1993. postao je nosilac nagrade na Pijanističkom takmičenju u Leeds-u i potom je imenovan za Steinway Artist-a. Džons je držao resitale, kamerno sarađivao i nastupao kao solista sa orkestrom u najistaknutijim salama i ciklusima po celoj Evropi (uključujući izvođenja sa Ensemble International de Paris u Francuskoj) i SAD-u.

Istaknuta je serija njegovih nastupa za Radio BBC (koja uključuje ciklus o Glijeru), kao i na Radio France Musique i na renomiranom francuskom kanalu Arte. Njegov CD sa delima britanskog kompozitora Rebeke Klark, uz orkestar Locrian Ensemble (produkcija Dutton, 2000) sa entuzijazmom je pozdravio kritičar uticajnog magazina Gramophone. Drugi kompakt disk u nizu planiran je za 2003. godinu. Među ostalim projektima za ovu sezonu ističe se ciklus svih Mocartovih klavirskih koncerata u sali St. Martin-in-the-Fields sa orkestrom Locrian Ensemble. Ian Džons predaje klavir na Royal College of Music, često drži majstorske kurseve i redovni je član žirija na brojnim međunarodnim takmičenjima. Džonsova druga interesovanja uključuju komponovanje, pa se iz ove oblasti izdvaja njegova klavirska muzika za film "Hilary and Jackie" koji je nominovan za nagradu "Oskar" američke filmske akademije.