pocetna_stranica

Wei Yi Yang

pijanista, Tajvan

wei_yi_yang

Pijanista Wei-Yi Yang (Vei-Ji Jang), poreklom sa Tajvana, održao je brojne resitale i nastupao sa orkestrima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Aziji. Dobitnik je zlatne medalje na međunarodnom pijanističkom takmičenju u San Antoniju, a njegova izvođenja su prenošena na Australijskoj radio-televiziji, WFMT-Illinois kanalu (kao deo resitalskih prezentacija "Uživo iz Studija 1"), kao i na državnoj teksaškoj televiziji (KLRN). Laureat je niza pijanističkih konkursa: Manhattan Concerto Competition, New York’s Five Town Arts Foundation Competition, the San Jose International Piano Competition, the Long Island Young Artist Competition i Yale’s Woolsey Hall Concerto Competition. Wei-Yi Yang je diplomirao na Manhattan School of Music u klasi Arkadija Aronova.

Usavršavao se kod međunarodno priznatih pijanista i pedagoga kao što su Murray Perahia, Vera Gornostaeva, Jerome Lowenthal, Byron Janis i Hans Graf. Poslediplomske studije je završio na Yale School of Music kod renomiranog ruskog pijaniste, Borisa Bermana, pohađajući i kurseve Claude Franka i Petera Frankla. Yang je nastupao u značajnim salama kao što su Carnegie Hall, Steinway Hall, Merkin Hall (New York), Powell Symphony Hall (St. Louis), Ruth Taylor Hall (San Antonio), Royal Scottish Academy of Music (Glasgow), Great Hall (Leeds) i Royal Dublin Society, kao i u okviru ciklusa Yamaha Young Artist Series (New York), Yale Chamber Music Series (New Haven) i PianoFest (East Hampton).

Čest je gost međunarodnih kamernih festivala kao što su La Jolla International Music Festival i Norfolk Chamber Music Festival. Nastupao je kao solista uz neke od najrenomiranijih svetskih orkestara među kojima su London Symphony, San Francisco Opera, Minnesota Orchestra, St. Paul Chamber Orchestra, Orquestra do Estado de Sao Paulo i Orquestra de Camara Villa-Lobos, a u kamernoj muzici se ističe saradnja sa članovima uglednog sastava Lincoln Center Chamber Music Society II.

2000. godine Yang je imao debi sa Syracuse Symphony Orchestra, u okviru obeležavanja 40-godišnjice postojanja orkestra. Njegovi planovi uključuju koncert u Linkoln centru (New York), debi u Kenedi centru (Washington), svetsku premijeru Koncerta za klavir i duvače Daniela Godgrey-a na Univerzitetu Jel, kao i debi na meksičkom međunarodnom klavirskom festivalu u Montereju. Od 2002. godine, Wei-Yi Yang je šef klavirske katedre na Univerzitetu u Sirakuzi.