pocetna_stranica

Temišvarska „Banatul” filharmonija

Rumunija

banatul_filharmonija

Temišvarska „Banatul” fiharmonija „izrasla“ je 1947. godine iz Filharmonijskog društva „Banatul”, postavši profesionalni orkestar finansiran od strane države. Od 1951. godine uključuje i akademski hor.

Od samog početka, repertoar simfonijskih koncerata održavanih jednom nedeljno i organizovanih po sezonama, bio je edukativnog karaktera, pokrivajući sve muzičke periode od baroka do XX veka. Rumunska muzika je takoĎe našla značajno mesto na repertoaru „Banatul“ filharmonije i prvi put je bila izvođena u Temišvaru. Još veća raznovrsnost dostignuta je naizmeničnim nastupima orkestra i kamernih sastava, resitala ili a capella koncerata, a raspored nastupa dostigao je prosečan broj od oko 150 koncerata godišnje.

Učešće na značajnim festivalima u zemlji i inostranstvu donelo je puno priznanje ovim temišvarskim muzičarima: Međunarodni festival George Enescu i Međunarodna nedelja muzike (Bukurešt), Festival rumunske muzike (Iasi), Međunarodni festival BEMUS (Beograd), Festival SAM-90 (Bordo), Festival Primavera 91 (Valensija), Festival Romaeuropa. „Banatul” filharmonija je organizator domaćih i međunarodnih festivala, kao što je festival Muzički Temišvar, George Enescu dani muzike i Dani duhovne muzike.

Banatul” filharmonija je imala niz velikih imena za svoje dirigente i soliste, a među njima su Aldo Čikolini, Ajvri Gitlis, Rudolf Kerer, Julius Kačen, Jehudi Menjuhin, Mincio Mincev, Li Min Sin, Bernard Ringajsen, Mikloš Perenji, Zoltan Kočiš, itd.

Ovaj orkestar je snimio mnogobrojne ploče i CD-ove sa raznim delima Bruknera, Mocarta, Eneskua, Geršvina, Vagnera i mnogih rumunskih kompozitora, kao što su Sabin V. Dragoi, Paskal Bentoju, Stefan Nikolesku, Anatol Vieru, Liviu Glodeanu, Paul Konstantinesku, itd.

"Ovaj izuzetan ansambl od skoro 100 članova ističe se po svojoj izvanrednoj preciznosti, muzikalnosti i impresivnoj dinamici … Slava koju „Banatul“ filharmonija ima u svojoj zemlji, kao jedan od vrhunskih orkestara, je potvrđena. Bravo!"(Glos Wielikopolska, Poznan - Poljska)