pocetna_stranica

Sofija Guljak

Rusija

elena_kuznetsova

Septembra 2009. godine, Sofija Guljak je osvojila prvu nagradu i zlatnu medalju Princess Mary na Šesnaestom internacionalnom takmičenju u Lidsu (Engleska), i ušla u istoriju takmičenja kao prva žena koja je postigla takav uspeh.

Biografija Sofije Guljak uključuje nagrade osvojene na mnogim prestižnim pijanističkim takmičenjima, među kojima su prve nagrade na Internacionalnom pijanističkom takmičenju William Kapell (SAD), Intenacionalnom pijanističkom takmičenju Maj Lind Helsinki, Pijanističkom takmičenju Tivoli (Kopenhagen), Intenacionalnom pijanističkom takmičenju Gyeongnam (Južna Koreja), Pijanističkom takmičenju San Marino, kao i druga nagrada (prva nije dodeljena) koju je osvojila na Busoni takmičenju (Italija) i treća nagrada koja joj je dodeljena na Pijanističkom takmičenju Margarit Long (Pariz).

Sofija Guljak je rođena u Kazanju (Rusija), gde je pohađala Specijalnu muzičku školu za mlade talente, a potom studirala na Državnom konzervatorijumu Kazanja gde joj je profesor bila Elfija Burnaševa. Sofija Guljak je studije nastavila na Ecole Normale de music de Paris Alfred Cortot, gde je diplomirala sa najvišim ocenama. Potom se usavršavala na Pijanističkoj akademiji Incontri col Maestri (Imola, Italija) gde joj je profesor bio Boris Petrušanski, kao i na Royal College of Music kod Vanese Latarš.

Održala je brojne resitale i nastupala u gradovima širom Rusije, Poljske, Francuske, Italije, Nemačke, Finske, Velike Britanije, Norveške, SAD-a, Japana, Portugala, Švajcarske, Maroka, Grčke i Južne Koreje. Nastupala je u koncertnim dvoranama kao što su sala Verdi (Milano), sale Cortot, Gaveau i Pleyel (Pariz), Velika koncertna dvorana Moskovkoskog konzervatorijuma, Konzerthaus (Berlin), Gewandhaus (Lajpcig), sala Bossi (Bolonja), Koncertna dvorana Finlandia (Helsinki), Gradska kuća u Lidsu, sala Moliere (Lion), dvorana Walt Disney (Los Andjeles), Kraljevsko pozorište (Rabat), Kursaal (Bern), Tivoli koncertna dvorana (Kopenhagen). Sofija Guljak nastupala je kao solista sa Radijskim simfonijskim orkestrom Finske, Filharmonijom Royal Liverpool, Halle simfonijskom orkestrom, Oulu filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Orkestrom Maroka, Simfonijskim orkestrom Kopenhagena, Nacionalnim orkestrom Francuske, Haydn orkestrom, Simfonijskim orkestrom Baltimora, Simfonijskim orkestrom Kazanja, Samara simfonijskim orkestrom i Kazanjskim kamernim orkestrom. Učestvovala je na brojnim festivalima, uključujući Festival du Sceaux, Festival d’Annecy, Internacionalni festival klavijaturnih instrumenata (New York), festival Liszt u Villa d’Este, festival Nordlys (Norveška), Ravello festival, Sorrento muzički festival.

Sofija Guljak je dobitnik stipendija koje dodeljuju Fond Rostropovich i Fondacija predsednika Rusije. Učestvovala je kao član žirija na internacionalnim pijanističkim takmičenjima u Italiji i u Grčkoj. Njene snimke emitovale su radio i televizijske stanice u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, SAD, Finskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji.