pocetna_stranica

Raul Suniko

Filipini

raul_sunico

Dr Raul M. Suniko, umetnik čije sviranje, prema rečima njegovog čuvenog mentora Saše Gorodnickog, „poseduje retku liričnost i poetičnost”, stekao je međunarodni ugled kao koncertni pijanista, solista sa orkestrima i kompozitor-aranžer filipinske muzike.

Ostvario je zapažene rezultate na velikom broju internacionalnih takmičenja, među kojima se naročito ističu srebrna medalja na Viotti International Piano Competition (Verčeli, Italija), ulazak u finale na Busoni International Piano Competition (Bolzano, Italija), i priznanje Henry Cowell koje mu je dodeljeno na University of Maryland International Piano Competition (Merilend, SAD). Neguje međunarodnu koncertnu karijeru održavajući resitale po celom svetu. Nosilac je prestižnih filipinskih priznanja poput Nagrade za izuzetnog mladog muzičara (TOYM – The Outstanding Young Men), Počasne nagrade za posebne zasluge od strane Overseas Filipino & Organizations, Nagrada grada Manile – Patnubayng Sining at Kalinangan, Alumni nagrada filipinskog Univerziteta, jubilarne nagrade Phi Kappa Phi Diamond, a 2004. godine dodeljena mu je i Aliw nagrada za najboljeg izvodjača.

Kao pijanista, skrenuo je pažnju javnosti pobedom na audiciji za mlade umetnike Simfonijskog orkestra Manile izvodeći Listov Prvi koncert za klavir pod dirigentskom palicom dr Herberta Zipera. Usledili su nastupi sa brojnim orkestrima širom sveta.

Snimio je preko 30 kompakt diskova i kaseta, uključujući 13 izdanja filipinskih narodnih pesama i kundima koje je aranžirao za klavir. Objavio je knjige i udžbenike iz oblasti muzičkog obrazovanja. Autor je dela Muzika, umetnost i fizičko vaspitanje kao i Muzika u Siningu, a njegovi akreditovani udžbenici koriste se kako u privatnim tako i u državnim školama.

Suniko je diplomirao na muzičkom odseku Univeziteta Filipina sa priznanjem cum laude, a na istom univerzitetu završio je i osnovne studije matematike i prirodnih nauka i stekao zvanje magistra statistike. Svoje muzičko obrazovanje nastavio je na Julliard School (Njujork, SAD), gde je završio magistarske studije zahvaljujuci stipendiji Fondacije za mlade umetnike Filipina. Stipendije fondacije Amon i Univerziteta u Njujorku omogućile su mu da na ovom univerzitetu doktorira disertacijom koja predstavlja vodič kroz klavirske koncerte filipinskih autora. Trenutno deluje kao dekan Konzervatorijuma za muziku na Univezitetu Santo Tomas (Filipini).