pocetna_stranica

Andrea Bonata

pijanista & dirigent, Italija

andrea_bonata

Andrea Bonata je rođen u Bolcanu (Italija). Na njegov muzički razvoj presudno su uticali profesori Paul Badura-Skoda (Beč), Nikita Magalov (Ženeva), Stefan Aškenaze (Bon) i Wilhelm Kempf (Positano) u čijim klasama je studirao.

Andrea Bonata često nazivaju „pesnikom klavira“. Nakon nedavno održanih resitala u Rimu, Berlinu i Moskvi, kritičari su pisali o njegovom „savršenom stilu“, nazivajući ga poslednjim zaista romantičarskim pijanistom. Tokom poslednje koncertne turneje nastupao je u dvoranama kao što su Smetana Hall (Prag), Grand Theatre (Šangaj), Forbidden City Concert Hall (Peking), Great Hall of the Verdenburg (Utreht), Teatro Olimpico (Vićenca) i Salle Gaveau (Pariz).

Centralno mesto u njegovoj diskografiji zauzima integralno izvođenje Bramsovih klavirskih dela, pored kojih je snimio i kompakt diskove sa Listovim i Šubertovim delima. Ova izdanja ovenčana su priznanjima poput Choc/Le Monde de la Musique; ffff/Telèrama, Best CD of the Year/Neue Musikzeitung.

Autor je knjige o Bramsovoj klavirskoj muzici, koja je već prevedena na nemački i smatra se jednim od najznačajnijih izdanja u ovoj oblasti.

Andrea Bonata deluje kao Umetnički savetnik za međunarodno pijanističko takmičenje Feruccio Busoni u Bolzanu, a angažovan je i kao podpredsednik Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja u Ženevi.

Nastupao je u gotovo čitavoj Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, u Australiji, Koreji, Kini i Južnoj Africi, a često predsedava radom žirija na najprestrižnijim internacionalnim takmičenjima (Bolzano, Vajmar, Verčeli, Utreht, Dortmund, Terni, Pretoria, Etlingen, Moskva, Šangaj, Šenžen, Sjamen, Seul, Taipei, itd.). Izrazit afinitet gaji i prema kamernom muziciranju, a nastupao je u duo sastavu sa pijanistima kao što su Paul Badura-Skoda i Valentin Georgiu.

Andrea Bonata radi kao profesor na Konzervatorijumu u Bolzanu i kao počasni profesor Konzervatorijuma u Šangaju.

Pored solističkih nastupa, nedavno je počeo da deluje i kao dirigent u SAD, Italiji i Kini, dirigujući klavirske koncerte kao i simfonijska dela u izvođenju orkestara poput Shenzhen Symphony i Orchestra del Teatro Olimpico di Vicenza.