pocetna_stranica

Beogradski gudački kvartet

Srbija

beogradski_gudacki_kvartet

Beogradski gudački kvartet, u sastavu Nevenka Tatić (prva violina), Vladimir Vasiljević (violine), Dejan Rokvić (viola) i Dušan Stojanović (violončelo) osnovan je januara 1990. godine. Uspešnom koncertnom angažovanošću i širokom medijskom zastupljnošću ušao je u red vodećih srpskih kamernih ansambala. Nastupao je u svim većim gradovima naše zemlje, učestvovao na međunarodnim festivalima: BELEF, „Kalemegdanski Sutoni”, „Jesen na Čukarici” i Međunarodna Tribina Kompozitora (Beograd), Međunarodnom festivalu kamerne muzike (Niš), „Mokranjčevim Danima” (Negotin) i „Barskom Ljetopisu”.

Beogradski gudački kvartet je značajno zastupljen i na internacionalnoj sceni. Gostovao je u Londonu 1992. godine a od 1993. čest je gost italijanskih koncertnih podijuma: Firenca (1993), Ređo-Emilia (1994), Trevizo (1996, 1999). Učestvovao je na festivalu „Jesenske Muzičke svečanosti“ u Skoplju (2001), na Festivalu na Cresu (2006) i u Nemačkoj na Festivalu u Maikameru (2006). Kvartet gostuje u Veneciji (mart 2002), gde premijerno izvodi kvartet italijanskog kompozitora Guida Fana, a zatim i otvara muzički festival u Istrani.

Beogradski gudački kvaretet je ostvario niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije, a u godini kada je obeležavao svoju desetogodišnjicu, izdao je svoj prvi CD Numero Uno. Svoj drugi CD, sa delima Otorina Respigija, Kvartet izdaje 2002. godine. Italijanska kuća Amici della Musica di Venezia izdaje 2003. godine CD Beogradskog gudačkog kvarteta kao live snimak koncerta u Veneciji, a 2009. objavljen je i njihov CD sa delima Dmitrija Šostakoviča.

Aprila 2005. godine, Kvartet gostuje u Vašingtonu, na poziv ugledne asocijacije Orfelin Circle, a u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije. U poslednje dve godine Kvartet je imao dve uspešne turneje u Nemačkoj.

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet ali i savremene kompozicije.