pocetna_stranica

Tamaš Vešmaš

Francuska

tamas_vesmas

Tamaš Vešmaš je rođen u Rumuniji, gde je kao desetogodišnjak počeo da uči klavir i kompoziciju u klasi profesorke Ele Filip. Pijanističku karijeru započeo je već sa četrnaest godina, držeći resitale i nastupajući kao solista sa najznačajnijim simfonijskim orkestrima širom Rumunije. Školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Bukureštu, gde mu je profesor bila Florika Musikesku, kod koje je studirao i Dinu Lipati.

Godine 1962, nakon što je pobedio na Nacionalnom takmičenju mladih solista u Bukureštu, započeo je studije na Konzervatorijumu u Parizu kod profesorki Ivon Lefebur i Monik de la Brušoleri.

U narednim godinama osvojio je nagrade na mnogim međunarodnim takmičenjima, a 1968. godine dodeljena mu je Zlatna medalja na takmičenju Claude Debussy u Parizu. Nakon ovog uspeha ponuđeno mu je mesto vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Bukureštu.

Vešmaš je do skoro delovao kao profesor klavira i kamerne muzike i kao šef studijskog programa za instrumente sa dirkama pri Školi za muziku Univerziteta u Oklandu, na Novom Zelandu. Nakon 25 godina koje je proveo aktivno delujući na Novom Zelandu, odlučio je da se vrati u Evropu i krajem 2008. godine preselio se u Pariz. Kao slobodni umetnik nastupa i vodi majstorske kurseve širom Evrope i sveta. Deluje kao član žirija na mnogim međunarodnim pijanističkim takmičenjima, a predsedavao je radom žirija na takmičenju Rome (Italija) i Internacionalnom takmičenju u izvođenju klavirskih koncerata Ella Phillipp u Temišvaru (Rumunija).

Kao koncertni pijanista, solista sa orkestrima i dirigent, Tamaš Vešmaš je nastupao u najpoznatijim koncertnim dvoranama: u Londonu (Queen Elizabeth Hall u okviru South Bank Piano Recital Series; Wigmore Hall) i Parizu (Théatre des Champs-Elysées; Salle Chopin-Pleyel). Njegovo ime prepoznatljivo je u više od 25 zemalja, uključujući Englesku, Francusku, Nemačku, Švajcarsku, Holandiju, Mađarsku, Rumuniju, Belgiju, Španiju, Portugaliju, Argentinu, Tajland, Južnu Afriku, Izrael, Australiju, SAD, Japan, itd.

Svirao je kao solista sa orkestrima poput BBC Northern Symphony Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, BBC Welsh Symphony Orchestra, Bournemouth Sinfonietta, Ulster Orchestra, London Mozart Players, Solistes de Paris, l'Orchestre National de Lille, l'Orchestre Philharmonique des Pays de la Loire, l'Orchestre Philharmonique de Montpellier, New Zealand Symphony Orchestra i drugim, kojima su dirigovali Sajmon Retl, Žan-Klod Kasadis, Janoš First, Heri Bleh, Kurt Redel, Karlo Ceki, Mark Elder, Erih Bergel i drugi.

Tamaš Vešmaš redovno nastupa na festivalima širom Evrope, a njegova bogata biografija uključuje izvođenje kamernih dela u saradnji sa kolegama među kojima su Nejtan Milstajn, Đerđ Pauk, Boris Belkin, Mark Lubotski, Čo-Liang Lin, Boris Berman, Piter Frenkl, Hajnc Holiger, Aleksander Ivaškin i drugi.

Snimao je za 'ARS Studiofrance', Kiwi/Pacific Records (nagrađen album Bramsovih dela) i Ode Records.