pocetna_stranica

Boaz Šaron

SAD

boaz_sharon

Boaz Šaron je umetnik čiji se snimci pojavljuju širom sveta, trenutno zaposlen na Bostonskom Univerzitetu gde deluje kao šef katedre za klavir, a angaţovan je i kao rukovodilac pijanističkih studija Instituta Taglewood.

Rođeni Izraelac, Šaron se sa trinaest godina seli u Brisel, gde u narednih pet godina studira kod čuvenog interpretatora Mocartove i Šopenove muzike, Stefana Aškenazija, a potom školovanje nastavlja sa priznatim američkim koncertnim pijanistom Leonardom Šurom.

Šaron je bio angažovan kao gostujući profesor na Duke Univerzitetu u Duramu (Severna Karolina, SAD), a od 1996. godine predaje na Univerzitetu Floride. Te godine je osnovao i „Prašku internacionalnu klavirsku majstorsku školu”, koja ima renome jednog od naprestižnijih pijanističkih festivala na svetu, i od njenog osnivanja deluje kao umetnički direktor ove manifestacije. U okviru programa „International Certificate for Piano Artists” (Medjunarodna diploma za umetnike-pijaniste), realizovanog u saradnji sa École Normale de Musique de Paris-Alfred Cortot, Šaron je u periodu od 2002. do 2007. godine radio kao predavač u Parizu, Briselu i Gejnsvilu (Florida). Pored toga, stoji na poziciji umetničkog direktora festivala Steinway koji se svake godine održava na Muzičkom fakultetu Univerziteta Floride. Osvojio je brojna priznanja za svoj rad, uključujući i prvu nagradu na Jaen International Piano Competition (Španija). Godine 1996. postaje Počasni član Karlovog Univerziteta u Pragu, a 1998. vlada Češke mu prilikom obeležavanja 650. godišnjice od osnivanja Karlovog Univerziteta uručuje Jubilarnu medalju za izuzetan doprinos klavirskoj katedri ovog Univerziteta. Godine 2005. dodeljena mu je i titula Izuzetnog internacionalnog predavača Univerziteta Floride.

Šaron neguje bogatu koncertnu karijeru nastupajući u dvoranama kao što su Phillips Collection (Vašington), National Recital Hall (Taipei), u okviru Steinway Celebrity Series (Ciklusi Zvezde Steinwaya) pri Kingston Univerzitetu u Velikoj Britaniji, u Gasteig Recital Hall (Minhen), na Internacionalnom Listovom festivalu (Rio de Ţaneiro) i u Praškom Narodnom Muzeju. Tokom 2004. godine Šaron je održao 14 resitala i nastupao kao solista sa orkestrima iz daleke istočne Rusije, Sibira, planina Ural, evropskog dela Rusije i Moskve. Izdanja sa njegovim interpretacijama objavile su prestižne izdavačke kuće poput Nonesuch (Elektra/Warner Bros), Hyperion (London) i Arcobaleno (Brisel). Značajne novinske kuće kao što su The New York Times, The Washington Post i London Daily Telegraph redovno objavljuju preglede njegovih koncerata i snimaka.