pocetna_stranica

Baruh Meir

Izrael

baruch_meir

Pijanista Baruh Meir intenzivno koncertira u Austriji, Kini, Engleskoj, Francuskoj, Izraelu, Portugalu, Srbiji i širom SAD. Nedavno je održao dva resitala u sali Bösendorfer (Beč), a nastupao je i u koncertnim dvoranama među kojima su Bauman Auditorium (Portland, u okviru Bösendorfer Concert Series), Dixon Hall (Nju Orleans), Wise Auditorium (Jerusalim), Bates Hall (Ostin), Murphy Hall (Los Anđeles), kao i u okviru festivala Toujours Mozart (Salcburg). Godine 2008. održao je pet solističkih resitala u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji.

Trenutno je zaposlen kao profesor klavira na Državnom Univerzitetu Arizone gde deluje kao umetnik/predavač, istovremeno negujući svoju međunarodnu koncertnu karijeru. Među njegovim učenicima na Državnom Univerzitetu Arizone su studenti iz SAD-a, Kine, Izraela, Kolumbije, Koreje, Rumunije, Srbije i Tajvana. Tokom leta, Meir je angažovan kao predavač na muzičkim festivalima u Evropi, uključujući MusicFest Perugia u Italiji i Vianden International Festival u Luksemburgu.

Rođeni Izraelac, Meir je diplomirao ocenom summa cum laude na Muzičkoj Akademiji Rubin, Univerziteta u Tel Avivu, gde je kasnije i magistrirao. Na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu stekao je Umetničku diplomu, a zvanje doktora muzičke umetnosti na Državnom Univerzitetu Arizone. Među njegovim profesorima su Pnina Salzman (prva dama izraelskog pijanizma i jedino čudo od deteta koje je podučavao Alfred Korto), Mihael Bugoslavski, Irina Zaritskaja (laureat Šopenovog konkursa u Varšavi), Rejčel Gordon, Valter Aufhojzer i Robert Hamilton. Meir je dobitnik priznanja koja dodeljuju Američko-izraelska kulturna fondacija, stipendije Britanskog saveta, prve nagrade na Takmičenju savremene muzike za klavir Klatzkin, takmičenju u izvođenju koncerata održanog na Državnom Univerzitetu Arizone i drugih nagrada na takmičenjima širom sveta.

Baruh Meir je jedan od 65 nosilaca titule Koncertnog umetnika Bösendorfera koja se dodeljuje umetnicima iz čitavog sveta još od osnivanja ove kompanije 1828. godine. On je osnivač, predsednik i umetnički direktor Međunarodnog pijanističkog takmičenja Bösendorfer & Schimmel USASU.

“…Baruh Meir je izuzetan umetnik, koji je ostvario divnu izvedbu moje kompozicije za klavir pod nazivom A LITTLE SUITE FOR CHRISTMAS, jedinstven po svom produbljenom razumevanju muzike i nenadmašnoj tehničkoj veštini. To je sasvim sigurno bilo jedno od najboljih izvođenja ovog mog dela.” (Džordž Kramb, kompozitor; dobitnik Pulicerove nagrade za muziku 1968. godine ; dobitnik Gremi nagrade 2001. godine; nosilac Musical America priznanja „Kompozitor godine” za 2004. godinu)